Monday, February 9, 2009

MOONSHINE / ARAK LANGKAU


Bisi dua iti reti MOONSHINE tu : iya nya pajar bulan keleman tauka panchar bulan maya malam ari. Nyadi siti da agi reti MOONSHINE tu, iya nya siti bansa arak ti digaga belalai tauka dikumbai mega arak pelesu laban iya empu tahap alkohol enda nitih sukat ti setindit (kelalu tinggi / enda betaka / begulai bahan champur tauka perengka ti enda patut tang sebaka asai).

Nama kebuah iya dikangau MOONSHINE mungkin ketegal maya sida begagaka arak tu maya malam ari, maya pajar bulan keleman sereta digaga belalai. Maya nyual iya pan sida enggai dipeda kelebih agi ulih sida polis tauka sida ti ngibun pengelikun menua.

Ba menua kitai Sarawak tu, MOONSHINE tu dikelala bala mayuh tauka dikumbai kitai ngena nama arak LANGKAU. Ketegal bulih nama langkau tu enda ga pasti, engka laban maya begagaka arak tu suba, mina diluai sereta diintu ba langkau aja mungkin ketegal nyamai dirumpang, dirubuh tauka mindah kelebih agi enti deka ngelarika perengka maya sida polis bisi deka nangkap.

Kelia menya bedau ngelala arak langkau tu bala kitai Iban. Kitai lebih agi dikelala enggau Ai Tuak tauka Ai Pengayu. Penatai bala sida dagang ari menua tasik kelebih agi sida ari menua China bisi mai sekali teknologi sida iya begagaka arak baijiu ari berau wangi baijiu tauka bansa arak shanhua jiu. Nyadi chara manduk arak tu mih dititih bala kitai Iban menya tang bekena berau pulut, chiping sereta gula.

Bida arak langkau (liquor) tu enggau tuak (rice wine) iya nya, arak tu dipanduk (distilled) lalu tuak tu diperap (fermented) tauka ditapai. Nyadi arak langkau tu kira ai tuak ti dipanduk lalu munyi ka laut - "melalui proses penyulingan sejatan" ngena perengka iya empu (still) kena misahka sereta nyelapka asap meruap berau, gula enggau chiping ti dipanduk nya tadi. Tuak tu kira sebaka enggau wine (anggur / buah) tauka beer (barli / gandum / bijirin) laban iya disimpan, diperap tauka ditapai lalu enda dipanduk sebedau digulai enggau ai gula kena meri asai agi lalu disimpan baru nitihka pengelama tauka pemisa iya. Makin lama ai tuak tu disimpan, makin bisa asai iya. Bida wine enggau ai tuak mina iya enda digulai enggau gula tang digerami enggau chiping aja laban buah baka anggur bisi asai manis iya empu. Bida beer tu enggau ai tuak mina maya begagaka sebarang beer, ia ditutu tenyuh (mash) dulu sebedau digerami enggau chiping. Kandungan alkohol ba ai tuak mega kira ti pemadu tinggi (18-25%) sema bandingka enggau bansa wine (10-20%) tauka beer (3-8%).

Nyadi ujung taun tu tadi bisi begigaka arak langkau ti manah dikena bala mayuh ba rumah panjai maya ngintu 100 ari niang apai sereta nyemin kubur niang. Tetemuka siti alai ngaga langkau tang bida iya mina ngena jagung, ukai berau pulut. Semadi nganti arak langkau tu penuh, aya ka nyual langkau tu bisi ngayanka sekeda langkau iya ti diperap enggau 'perengka' bukai.


  • 1 & 2 Langkau digulai enggau kuin sampuk (ngumbai nya tinduh/matar keterubah meda),
  • 3 & 4 Langkau digulai utai chapi enggau rusa,
  • 5 & 6 Langkau digulai enggau anak tenggiling,
  • 7 & 8 Langkau digulai anak kera / nyumbuh,
  • 9 & 10 Langkau digulai anak pelanduk,
  • 11 Langkau digulai empedu jugam enggau empedu entambah/kesindap/semawa,
  • 12 Langkau digulai enggau ati rusa enti enda salah ingat aku. (nyau palau kini nya wai...hihihi...)
Enda kala aku tetemuka utai bakanya tang mali mula, bisi ga nguji ensepi sekeda. Kenu ku aya nya, langkau ti manah nadai ngerusak tauka enda ngemalika pendiau keterubah utai ti digulai. Enti langkaunya enda manah, utai ti digulai nya pan melepu sereta kembai.

Nyadi sebarang utai ti dipanduk kelebih agi gula ba langkau tu bisi ngundanka siti bahan kimia iya nya ethanol. Chara maya manduk sereta perengka kena nyuling enggau nyejat arak langkau tu tadi mih nentuka pemanah tauka kualiti arak langkau. Tang ngenangka arak langkau tu digaga enda belesen nyadi nya kebuah iya enda nitih setindit ti patut (enti bisi lesen mesti bisi setindit ABV tauka alchohol by volume) lalu asai iya pan enda sebaka, pelesu, lalu kekadang bisi mega begulai enggau perengka ti enda patut baka spirit tauka methanol ngichaka tan sereta chiru lalu bisa agi asai (kira berentak agi mih kenu ku jaku).

Sema dibandingka enggau wiski, brandy tauka gin (dipanduk sereta bisi unsur spirit), chara ngaga iya pan sebaka mina disimpan dalam alai ti manah (kayu oak bagi wiski) kena nentu kualiti asai enggau warna ti tuchi. Chara nyendiaka iya pan ngena perengka ti udah diperesa kualiti iya lalu enda sebarang. Sekeda perengka dikena ngaga arak langkau mayuh enda sesuai sereta tau ngenataika pemerinsa tauka munuh sema enda dijaga (bisi ngena perengka baka radiator kerita). Tepuk dada tanya selera mih.

Enti deka nguji tau mega, ngulai buah kurma (nitihka pemayuh langkau, anang kelalu mayuh enggaika manis) perap dalam ai langkau. Lama agi manah agi. Tauka sebedau nyadungka bala, gulai enggau limau nipis sereta ipul ijau ti udah disirap mit. Simpan semalam (lama agi manah agi mih) ba dalam peti ais.

Maya ngirup sebarang arak, enti ulih anang ngirup tuchi arak. Gulai mimit tauka shandy enggau ai soda. Anang ngelanggak lalu minta ai irup tauka ai amat, laban arak begulai enggau ai chelap tau ngerusak buah pinggang enggau ati. Ngirup mih sebebengkah, ngetu seminggu dua (hihihi....no way nadai jalai nya kenu ku aya aku) lalu anang mih kelalu udu sekali ngirup tu, ta nembu sampai nyengala mabuk, nadai ngalau ila lusa.




** Rindu agi ngirup Ai Tuak, ai bansa kitai ti asal. Dundering inderaip.